Bilirkişiye giden dava ne zaman sonuçlanır?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 6100. maddesi. Madde 274(1) şöyle diyor: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, gerekçesini belirterek süreyi en fazla üç ay uzatabilir.”
Hangi durumlarda bilirkişiye gidilir?
Uzman atanması için şartlar Çözüm, uzmanlık, özel veya uzmanlık bilgisi gerektiriyorsa uzman atanabilir. Çözümün uzmanlık, özel bilgi ve teknik bilgi gerektirdiği durumlarda savcı veya hakim, söz konusu konu hakkında kişisel bilgisi olsa bile bir uzman çağırmalıdır.
Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?
Raporun teslimi ve taraflara bildirimi HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (savcı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].
Bilirkişi kararından sonra ne olur?
Raporu hazırlamak için uzman görüşmeleri, belge incelemeleri, tanık görüşmeleri ve diğer yöntemler kullanılabilir. Uzman, soruşturmanın bulgularını raporunda açıklar ve mahkemeye sunar. Mahkeme raporu kabul ederse, bunun davanın sonucu üzerinde etkisi olabilir.
Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?
Uzman, atama onayının alınmasından itibaren on beş iş günü içinde bir rapor hazırlamak ve sunmakla yükümlüdür. Ancak, işin niteliği belirtilen süre içinde raporun hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, uzmana on beş iş günü ek süre verilebilir.
Mahkeme neden bilirkişiye gider?
. – Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 266 ve devamı maddelerine göre hâkim; çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde bilirkişinin görüş ve oyunu almaya karar verir. Hâkimin sahip olmadığı özel ve teknik bilgi gerektiren hallerde hâkim, bilirkişiye danışır.
Bilirkişi ücretini kim öder?
Başka bir deyişle: Her iki taraf da bilirkişi raporu talep ederse, mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi ücreti ve kararlaştırılan ücret taraflar arasında eşit olarak bölünür. Raporu talep eden taraf gerekli masrafları karşılamıyorsa, diğer taraf bu avansı ödeyebilir.
Bilirkişi nasıl karar verir?
(1) Mahkeme, bilirkişinin görüşünün ve raporunun yazılı veya sözlü olarak yayımlanmasına karar verir.
Mahkeme bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
Uzman görüşü genellikle hakimi bağlamaz. Hakim raporu serbestçe değerlendirir. HomeEMSAGenellikle uzman görüşü genellikle hakimi bağlamaz. Hakim raporu serbestçe değerlendirir.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
Hangi sorularda bilirkişi görüşü alınmalıdır? Bu da süreçte gecikmelere yol açar. Bunun yerine, talebinizin yasallığını özel bir raporla kanıtlayabilirsiniz. Yasa, bir bilirkişiden özel bir rapor alınmasını öngörmektedir.
Bilirkişi ücreti 2024 ne kadar?
Ücret Tarifesi: Ceza mahkemesi büroları ve satış bürolarında çalışma için 1100,00 TL, asliye ceza mahkemelerinde çalışma için 1820 TL.
Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?
(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya Cumhuriyet savcısı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; gerektiğinde hâkim veya Cumhuriyet savcısı, uygun görmesi hâlinde, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.
Mahkemede bilirkişi kaç günde sonuçlanır?
(1) Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu tayin eden mahkeme, gerekçe göstererek süreyi en çok üç ay uzatabilir. Ancak, kanuni ve olağan yargılama usulüne tabi davalarda süre iki aydır.
Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden elektronik veya m-imzalarını kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişi raporu kesin delil midir?
Bilirkişi görüşü hukuk teorisinde takdirî delil olarak kabul edilir11. inceleme için vurgulanmıştır. Bu nedenle bilirkişi görüşünün delil değeri olduğu, ancak yargıcın görüşe doğrudan bağlı olmadığı söylenebilir.
Bilirkişi raporu davayı nasıl etkiler?
Hangi sorularda bilirkişi görüşü alınmalıdır? Bu da süreçte gecikmelere yol açar. Bunun yerine, talebinizin yasallığını özel bir raporla kanıtlayabilirsiniz. Yasa, bir bilirkişiden özel bir rapor alınmasını öngörmektedir.
Bilirkişi raporu sonucunu nasıl öğrenebilirim?
Raporlara ilgisiz kişi ve kuruluşların erişimi engellenmektedir. İçerikler ilgili kişiler tarafından UYAP, E-DEVLET ve SMS sistemleri üzerinden sorgulanabilir ve görüntülenebilir.
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Taraflar, raporda eksik gördükleri noktaların kendilerine ulaşmasından itibaren iki hafta içinde bilirkişiden tamamlanmasını istemek zorundadırlar; herhangi bir belirsizlik varsa bilirkişiden açıklama yapmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını mahkemeden isteyebilirler.
Bir dava ne kadar sürede sonuçlanır?
Bir davanın seyri, davanın konusuna göre değişiklik gösterebilir. Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre, bir davanın ortalama tamamlanma süresi 100 ila 600 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreler her yıl değişebilmektedir. Örneğin; bölge idare mahkemelerinde, bir hukuki uyuşmazlığın süresi 70 ila 100 gün arasında değişebilmektedir.