Kendini katma tepkisi nedir?
Danışmanlık ortamında, danışmanın yalnız hissetmemek ve içgörü kazanmak amacıyla kendi deneyimlerini ve duygularını paylaşmasına KENDİNİ AÇMA denir.
Kendini açma nedir?
Kendini açma, kişinin niteliklerini, iyi veya kötü yanlarını, sevinçlerini, mutluluklarını ve üzüntülerini, duygu ve düşüncelerini, istek ve beklentilerini, yetenek ve becerilerini sözlü veya sözsüz olarak en uygun kişi veya kişilerle paylaşması anlamına gelir.
Rehberlikte kendini katma nedir?
Dinleyici veya danışman (PDR uzmanı) açılır. Uzman, diğer tarafınkine benzer kendi hayatından bir örnek verir. Amaç, sorunun sadece kendisine ait olmadığını, bir çözüm olduğunu anlamasını sağlamaktır. “Benzer bir olay yaşadım.” gibi ifadelerle başlar.
Terapötik ilişki nedir kpss?
Terapötik ilişki, günlük hayatımızda kurduğumuz ilişkilerden farklı olarak, danışan ve terapist arasında kurulan özel bir ilişkidir. Bu ilişki, tarafların tutum ve kişiliklerinin yadsınamaz bir etkiye sahip olduğu bir etkileşimi içeren benzersiz, kapsamlı ve karmaşık bir süreç olarak ortaya çıkar.
Psikolog kendinden bahseder mi?
Psikologlar genellikle sizin yazılı izniniz olmadan başkalarıyla iletişime geçmezler. Psikoloğunuzun gizliliği veya yasal açıklama gereklilikleri hakkında özel endişeleriniz varsa, bunu psikoloğunuzla görüşebilirsiniz. Psikoloğunuz haklarınızı anlamanıza yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.
Yüzleştirme tekniği nedir?
Yüzleştirme sırasında danışana daha önce söylediği ile o an söylediği arasındaki çelişki hissettirilmeye çalışılır.
Kendini açıklamak nedir?
Öz farkındalık, psikolojiden gelen bir terimdir ve bireyin “Ben nasılım?” sorusuna yanıt verirken kullandığı bilgiyi tanımlar. Bu soruyu yanıtlamak için öz farkındalık süreci, öz farkındalık ve öz farkındalık (bilinçle karıştırılmamalıdır) gerektirir.
Rehberlikte kendini tanıma nedir?
Kendini bilmek; bilişsel, sosyal, duygusal ve fiziksel yönlerini bilmek, sahip olduğun şeylerin farkında olmak ve bunları doğru değerlendirmek demektir.
Rehberlikte kendini gerçekleştirme nedir?
Kendini Gerçekleştirme: Bireyin kendini anlama, sorunlarını çözme, kendine uygun kararlar alarak gerçekçi tercihlerde bulunabilme, kendi yeteneklerini en uygun düzeye kadar geliştirebilme ve çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum sağlayabilme yeteneğidir.
Rehberlikte kendini anlatma teknikleri nelerdir?
Kendini açıklayan teknikler şunlardır: Görüşme. Anket. Envanter. Sorun tarama listeleri. Otobiyografi. Psikodrama. Oyun ve oyun terapisi. İstek listesi.
Terapötik ilişki nedir PDR?
Psikoterapi 3 faktörden oluşur: Terapist, danışan ve terapötik ilişki. Danışan ve terapist arasında kurulan ilişkiye terapötik ilişki denir. Bu ilişki, güvene dayalı empatik bir ilişkiyi içeren ve net sınırları olan profesyonel bir ilişkidir.
Danışma sürecinin 5 aşaması nedir?
Müşterinin sunduğu sorunu belirlemek. Soru sormak. Gerçekleri birbirine bağlamak. Bilgi depolamak. Hipotezler formüle etmek.
Boş sandalye tekniği nasıl uygulanır?
Boş sandalye tekniği: Danışan sandalyeye oturur ve öfkelendiği, üzüldüğü veya kendini ifade etmekte zorlandığı kişi karşısında duruyormuş gibi konuşur. Amaç danışana duygularını sansürsüz bir şekilde ifade etme fırsatı vermektir. Danışandan, karısının önünde duruyormuş gibi anlattığı duyguları anlatması istendi.
Rehberlikte saydamlık ne demek?
Şeffaflık: Müşteriyle ilgili sorular ve sorunlar dürüstçe ele alınır, konu hakkındaki duygu ve düşüncelerin gerçekçi ve dürüst bir şekilde ifade edilmesine önem verilir.
Rehberlikte tamamlayıcı nedir?
Tamamlayıcı Danışmanlık: Bu bağlamda tamamlayıcı danışmanlık, eğitim ortamında etkili ve kaliteli bir eğitimin sağlanması amacıyla, eğitim etkinliklerinin (uygulama sırasında) danışmanlık hizmetleriyle birlikte bütünsel olarak sağlanmasıdır.
Konsültasyon nedir rehberlik?
Okullarda yürütülen rehberlik çalışmaları, öğrencinin eğitimi veya yetiştirilmesinden sorumlu bir veya birden fazla kişinin, psikolojik danışmanla işbirliği yaparak öğrencinin gelişimi için kurduğu yardım ilişkisi olarak tanımlanabilir (Akman, 2002).
Oryantasyon nedir rehberlik?
Oryantasyon (Eğitim Rehberliği) (Durumsal Tanıma Hizmeti), öğrencilerin eğitim hayatları boyunca karşılaşacakları durumlara alışmalarına yardımcı olan destektir. Üniversite hayatlarının başlangıcında “birinci sınıf öğrencileri için” ilgili kurum ve birimler tarafından ortaklaşa hazırlanan bir eğitim ve bilgilendirme programıdır.